Go to Top

Άθλος Τζουμέρκων 2009

Έγινε το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαΐου για όγδοη συνεχή χρονιά ο Άθλος Τζουμέρκων 2009. Ένας αγώνας περιπέτειας με αγωνίσματα Rafting, ορεινό ποδήλατο (ΜΤΒ) και ορεινό τρέξιμο (MTR).

picture-74Τόπος διεξαγωγής όπως πάντα ο Δήμος Αγνάντων που ανήκει στο νομό Άρτας της Ηπείρου. Εκεί στις καταπράσινες πλαγιές των περήφανων Τζουμέρκων, εκεί που ο ποταμός Άραχθος τρέχει όλο το καλοκαίρι βρέθηκαν συνολικά 168 αθλητές και αθλήτριες να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να χαρούν τη φύση.

Φορέας υλοποίησης του ξεχωριστού αυτού αγώνα ήταν ο Δήμος Αγνάντων  και υπεύθυνοι διοργάνωσης ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος και η Μαρίνα Αναστασίου.

Το πρώτο αγώνισμα ήταν το Rafting που έγινε το πρωί του Σαββάτου σε ομάδες των 6 ατόμων με εξοπλισμό και έμπειρους οδηγούς από την trekking hellas Ηπείρου.

Μια δυνατή μπόρα την ώρα της κίνησης προετοίμασε τους συμμετέχοντες για τους κυματισμούς που θα συναντούσαν στον Άραχθο και οι βάρκες ξεκίνησαν άνα ένα λεπτό ή μία από την άλλη με τρελό κέφι.picture-09

Νικητές η βάρκα με τους Δήμου Χρήστο, Καλογερόπουλο Γρηγόρη, Καμπουρόπουλο Αλέξη, Κωστόπουλο Νίκο, Μπεζά Δημήτρη και Μωυσίδη Ηρακλή ενώ στο τιμόνι ήταν ο Σταμπάμπας Νίκος.

Ο καιρός άνοιγε και έκλεινε έβρεχε και σταματούσε και οι προετοιμασίες για το ΜΤΒ είχαν πάρει πυρετώδεις ρυθμούς γνωρίζοντας οι περσινοί και γνωστοποιώντας στους φετινούς τι λάσπη έχει να φαγωθεί…

picture-334Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε η εκκίνηση του ΜΤΒ και αμέσως μετά ξέσπασε καταιγίδα με καθυστέρηση 10 λεπτών. Τα 60 χιλιόμετρα απαιτητικής διαδρομής με συνολική ανηφόρα 2000 μέτρων και συνολική κατηφόρα 2400 μέτρων έγιναν… ατελείωτα και τα ποδήλατα… θεόβαρα(!!) λόγω της λάσπης. Υπήρξαν πολλά μηχανικά προβλήματα που ανάγκασαν κάποιους να σταματήσουν ενώ άλλοι σταμάτησαν από τα όρια χρόνου ή λόγω… σούρας.

Η σκούπα της διαδρομής με το αγροτικό (νεκροθάφτης όπως τον έλεγαν) φρόντιζε να μεταφέρει τους λασπωμένους εγκαταλείποντες ξανά σε… πολιτισμένο περιβάλλον για να τους αναγνωρίσουν οι οικείοι τους αφού πλυθούν με το λάστιχο και βγάλουν τη λάσπη από πάνω τους. Οι αναρτήσεις βόγκαγαν και περισσότερο βογκούσαν όσοι δεν ήταν full.

Όμως όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον πολυέμπειρο Σκυλοδήμο Παναγιώτη να περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού κάνοντας τον εκπληκτικό χρόνο των 3h και 16′ αφήνοντας τρία λεπτά πίσω του τον Τυρολόγο Πέτρο και δεκάξι λεπτά τον Καμπουρόπουλο Αλέξη ο οποίος πάλευε για τη γενική κατάταξη.picture-300

Στις γυναίκες κατάφερε να τερματίσει μονάχα η Νίκα Ευτυχία δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι το… έχει.

Την Κυριακή το πρωί οι δρομείς είχαν να αντιμετωπίσουν 30 χιλιόμετρα με συνολική ανηφόρα 1500 μέτρων και συνολική κατηφόρα 1100 μέτρων μέσα σε ελατοδάση και σε πολύ… τεχνικό έδαφος σε ορισμένα χιλιόμετρα.

Η βροχή είχε σταματήσει την προηγούμενη νύχτα και τη θέση της είχε πάρει ένας λαμπερός ήλιος. Οι κρύες πηγές και τα γλυκά της διοργάνωσης δρόσιζαν και ανέβαζαν τα γλυκογόνα δίνοντας ενέργεια σε όσους τα γευόντουσαν.

picture-119Νικητής σε αυτή τη φάση του αγώνα βγήκε ο Κωτόπουλος Θοδωρής με 2h59΄ ενώ στη δεύτερη θέση ήταν ο Καλογερόπουλος Γρηγόρης με 3h06΄ και στην τρίτη ο Καμπουρόπουλος Αλέξης με 3h14′.

Στις γυναίκες η Συλαίου Ασημίνα με την Καρπούζα Βίκυ, ήρθαν χέρι χέρι στην πρώτη θέση με 3h37΄, ενώ τρίτη ήταν η Μακρίδη Ελίνα με 4h11΄.

Μετά την ολοκλήρωση και των τριών αγωνισμάτων με συνολικό μήκος 100 χιλιομέτρων (10 raft, 60 ΜΤΒ, 30 RUN) και συνολικής υψομετρικής διαφοράς 3500 μέτρων η τριάδα των νικητών απαρτίστηκε από τους Καμπουρόπουλο Αλέξη με 7h23΄ Κωστόπουλο Νίκο με 7h34΄ και Δήμου Χρήστο με 8h02΄.

Το μεσημέρι της Κυριακής έγιναν οι απονομές στην πάνω πλατεία Αγνάντων σε ένα κεφάτο πανηγυρικό κλίμα με κλαρίνα, πίτες κτλ.

Στις βραβεύσεις των αθλητών παρευρέθηκε ο Δήμαρχος κύριος Χασιάκος Χρήστος με όλα τα μέλη του Δ.Σ. Αγνάντων. Επίσης παρευρέθηκε ο Νομάρχης Άρτας κύριος Παπαβασιλείου Γιώργος και ο Βουλευτής Άρτας κύριος Τσιρώνης Δημήτρης. Εκατοντάδες φίλοι και θεατές χειροκρότησαν τους αθλητές του Άθλου Τζουμέρκων 2009.

Οι νικητές πήραν κύπελλα, μετάλλια, χρηματικά έπαθλα και δώρα σαν μικρή επιβράβευση της μεγάλης τους προσπάθειας. Αφού έφαγαν και ήπιαν αποχαιρετήθηκαν όλοι περιμένοντας με ανυπομονησία τον επόμενο ΑΘΛΟ.

 

picture-336Χορηγοί – Αρωγοί

 • Μεγάλος χορηγός ο Δήμος Αγνάντων.
 • Η Trekking Hellas Ηπείρου με εξοπλισμό και προσωπικό για το αγώνισμα του Raft.
 • Η εταιρεία ορειβατικών ειδών POLO που έδωσε πλούσια δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες.
 • Η εταιρεία Natura Pharm-Gehwol ειδικευμένη στην περιποίηση των ποδιών που έδωσε προϊόντα σε όλους τους συμμετέχοντες.
 • Η εταιρεία Squeezy που έδωσε ενεργειακά συμπληρώματα σε όλους τους συμμετέχοντες.
 • Η εταιρεία Salomon που έδωσε 10 ζεύγη παπούτσια στους πρώτους νικητές κάθε αγωνίσματος.
 • Η εταιρεία Benjamin moore paints που έδωσε t-shirts σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ευχαριστούμε την κυρία Κουτσούμπα Κούλα για τα καλούδια που προσέφερε και γλύκαιναν τους αθλητές καθώς και τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού «Μονολίθι».

Ευχαριστούμε το τμήμα Σαμαρειτών Ιωαννίνων για την υποστήριξή του στη διάρκεια του αγώνα.

Ευχαριστούμε τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες «Γεφύρι Πλάκας», «Κέδρος», «Αρχοντικό Τζουμέρκων», «Θέασις», «Καταφύγιο» για τις ειδικές τιμές που έκαναν σε αθλητές και προσωπικό του αγώνα.

Σημειώνουμε

 • Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στα παιδιά (Μωυσίδης Ηρακλής, Μπεζάς Δημ., Αθανασόπουλος Λεων. κτλ.) που σταμάτησαν τον αγώνα τους (ΜΤΒ) για να βοηθήσουν το συναθλητή τους Αβούρη Ι. που τραυματίστηκε ελαφρά ύστερα από πτώση του στη διάρκεια του αγώνα, χάνοντας έτσι χρόνο και θέσεις.
 • Ένα πολύ μεγάλο(…) σε όσους πετούσαν τις συσκευασίες από τα gel που έτρωγαν οπουδήποτε.
 • Ο επόμενος αγώνας θα σχεδιασθεί να γίνει 5-6 Ιουνίου 2010 με την ίδια φιλοσοφία στις ίδιες διαδρομές.
 • Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις επώνυμες προτάσεις ανθρώπων που έχουν τρέξει στον Άθλο Τζουμέρκων με σκοπό τη βελτίωση του αγώνα.

Δείτε τα αποτελέσματα του αγώνα,  καθώς και τα βίντεο που ακολουθούν:

Αφήστε μια απάντηση