Go to Top

Άθλος Τζουμέρκων 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου – 1 Μαΐου 2011 για δέκατη συνεχόμενη χρονιά ο αγώνας με την ονομασία «Άθλος Τζουμέρκων».  Συμμετείχαν 166 αθλητές και αθλήτριες, φίλοι των αγώνων περιπέτειας.
Χαράκτες των διαδρομών ήταν ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος και η Μαρίνα Αναστασίου.

Αφετηρία και τερματισμός του αγώνα ήταν όπως πάντα τα Άγναντα του νομού Άρτας που ανήκουν στον δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.
Ο αγώνας έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

RAFT_ATHLOS_TZOUMERKON_16Ο Άθλος ξεκίνησε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου με το αγώνισμα του Raft σε πληρώματα των 7-8 ατόμων. Η Trekking Hellas Ηπείρου παρείχε τους έμπειρους οδηγούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο καιρός όπως πάντα βροχερός αυτή την εποχή στην περιοχή άφηνε όμως ελπίδες για καλυτέρευση. Ο ενθουσιασμός των πληρωμάτων, με φωνές και πειράγματα, πριν την εκκίνηση στις όχθες του Αράχθου ποταμού τάραξε προσωρινά την μαγευτική ησυχία της περιοχής. Η βροχή είχε σταματήσει και ο δροσερός αέρας μοσχομύριζε. Μετά τις τελευταίες οδηγίες οι 53 συμμετέχοντες με τους οδηγούς τους όρμησαν στις βάρκες τους αλαλάζοντας και ο αστείρευτος Άραχθος γέμισε χρώματα. Ακόμα και όταν ξεμάκρυναν ακούγαμε τον ζωντανό ρυθμό τους και τους ζηλεύαμε.

Νικήτρια ομάδα στο Rafting ήταν  η Τσοπάνα team με τους Τυρολόγο Πέτρο, Μωυσίδη Ηρακλή, Νικολόπουλο Αλέξανδρο, Γιαννόπουλο Θανάση, Μαμασούλα Ευθύμιο, Καμπουρόπουλο Αλέξη, Παπανικολάου Κώστα, Τηλεμάχου και οδηγό τον Χρόνη Γούδα με χρόνο 0:40΄36΄΄.

Ο καιρός μετά το Raft είχε σταθεροποιηθεί και μια αραιή συννεφιά έκρυβε λίγο τον γαλανό ουρανό. Το έδαφος ήταν υγρό τόσο ώστε να κρατάνε καλά τα ελαστικά των ποδηλάτων, να μην έχει σκόνη και όλα να υπόσχονται στους αναβάτες μια απίθανη περιπέτεια.

Οι διαδρομές ήταν δυο και οι συμμετέχοντες πήραν ταυτόχρονη εκκίνηση. Η σχεδίαση τους είχε βασιστεί στη διαδρομή της περσινής χρονιάς και είχε νέες εκπλήξεις.MTB_ATHLOS_TZOUMERKON_102

Το μεσημέρι του Σαββάτου βρέθηκαν στην εκκίνηση 57 αναβάτες, οι οποίοι δοκίμασαν τις αντοχές τους και τον εξοπλισμό τους στις δύσκολες συνθήκες των διαδρομών ορεινής ποδηλασίας του Άθλου Τζουμέρκων.
Η μεγάλη διαδρομή ήταν μαραθώνιος αγώνας ορεινής ποδηλασίας 63 χιλιομέτρων και 2673μ.υψομετρικής διαφοράς. Δεν ήταν απλά ένας αγώνας ήταν μια περιπέτεια. Δεν συνιστούνταν για αρχάριους. Ήταν για καλά προετοιμασμένους αναβάτες και άψογα συντηρημένα ποδήλατα. Η διαδρομή  διάσχιζε ρυάκια, μονοπάτια και δασικούς στο έντονο ανάγλυφο των Τζουμέρκων.
Περνούσε δίπλα και μέσα από ποτάμια και το καταπράσινο περιβάλλον χόρτασε τα μάτια των αθλητών, όσο μπορούσαν να βλέπουν τριγύρω γιατί οι παγίδες του εδάφους παραμόνευαν!!  Έτσι δεν έλειπαν οι πτώσεις και οι γρατζουνιές σε όσους αργούσαν να πέσουν στα φρένα. Με αυτό τον τρόπο βγήκε εκτός αγώνα μετά από πτώση του στο 30ο χιλιόμετρο ο φίλος Μωυσίδης Ηρακλής στον οποίο ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.

MTB_ATHLOS_TZOUMERKON_19Ο Παναγιώτης Σκυλοδήμος, φαβορί του αγώνα, ήταν από την αρχή πρώτος και έφτασε χωρίς να δέχεται πίεση στην γραμμή τερματισμού σε χρόνο 3h39΄40΄΄. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Χρήστος Μυλωνάς με 3h54΄47΄΄ που είχε μάχη σε όλο τον αγώνα με τον Πετρίδη Θοδωρή ο οποίος τερμάτισε τρίτος με 3h58΄44΄΄.
Η μικρή διαδρομή, εάν μπορούμε να το πούμε αυτό, ήταν ημιμαραθώνιος αγώνας ορεινής ποδηλασίας 40 χιλιομέτρων και 1658μ.υψομετρικής διαφοράς. Ήταν μια διαδρομή για όσους ήθελαν μια γεύση του ανάγλυφου της περιοχής αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Βασιζόταν στην σχεδίαση της διαδρομής των 63 χιλιομέτρων και ήταν περίπου το πρώτο μέρος της.

Νικητής βγήκε ο Ψωμόπουλος Λάζαρος με 2h37΄00΄΄. Δεύτερος ήταν ο Βασίλης Σηφάκης με χρόνο 2h42΄50΄΄ και τρίτος ο Καβαλιεράτος Τάσος με 3h03΄38΄΄.
Οι μοναδικές γυναίκες που συμμετείχαν και τερμάτισαν στον ημιμαραθώνιο αγώνα ορεινής ποδηλασίας των 40 χιλιομέτρων ήταν η Καμισάκη Μαρία με 3h35΄55΄΄ και η Στρατηγοπούλου Αλεξάνδρα με 5h23΄05΄΄.MTR_ATHLOS_TZOUMERKON_5

Την επόμενη μέρα το πρωί έγινε ο αγώνας ορεινού τρεξίματος. Η βροχή που έπεφτε όλη νύχτα σταμάτησε πριν την εκκίνηση και δειλά- δειλά ο ήλιος ανάδειξε το μαγικό τοπίο. Όλες οι αποχρώσεις του πράσινου ξεπρόβαλαν. Όλα τα χρώματα μεταμορφώνονταν αλλάζοντας απόχρωση καθώς ο ήλιος έβγαινε τελείως πίσω από τα Τζουμέρκα. Τα αηδόνια συναγωνίζονταν το ένα το άλλο στο κελάηδισμα. Οι μυρωδιές από την βρεγμένη πράσινη γη σε έκαναν να νοιώθεις ότι είσαι σ’ ένα τεράστιο κήπο.

Οι διαδρομές ήταν δυο και οι 68 συμμετέχοντες πήραν ταυτόχρονη εκκίνηση. Η σχεδίαση των διαδρομών ήταν εντελώς καινούρια και σημαντικά απαιτητική.
Η μεγάλη διαδρομή ήταν ημιμαραθώνιος αγώνας ορεινού τρεξίματος 23 χιλιομέτρων και 1795μ. υψομετρικής διαφοράς.
Μη σας ξεγελάνε τα λίγα χιλιόμετρα. Από το 5ο έως και το 10ο χιλιόμετρο η διαδρομή έπαιρνε 1000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς σε ποικίλο έδαφος. Η διαδρομή περνούσε από ελατοδάση χείμαρρους και καταρράκτες, ήταν τεχνική και απόλυτα ατμοσφαιρική. Διέσχιζε εκτεθειμένα μονοπάτια που εναλλάσσονταν με απότομα κομμάτια αντιπροσωπευτικά των Τζουμέρκων και σε έκανε να αμφιβάλεις εάν είσαι στην Ελλάδα ή στους Δολομίτες!!!
MTR_ATHLOS_TZOUMERKON_56Νικητής αναδείχθηκε ο Θανάσης Κουρής, με χρόνο 2h22΄14΄΄. Δεύτερος ήταν ο Παπαηλίας Γιάννης με 2h28΄17΄΄ και τρίτοι οι Ζιαμπίρης Δημήτρης και Τζουμάκας Βασίλης με χρόνο 2h30΄08΄΄.
Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Καλογήρου Μαρία με χρόνο 3h05΄41΄΄,δεύτερη η Βίνου Ήρα με χρόνο 3h31΄10΄΄.και τρίτη η Χρηστάκη Ειρήνη με χρόνο 3h31΄48΄΄.
Η μικρή διαδρομή ήταν 13 χιλιόμετρα και 945 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Ήταν μια διαδρομή για αυτούς που πρώτη φορά επισκέπτονταν τα Τζουμέρκα και ήθελαν να πάρουν μια γεύση από το έντονο ανάγλυφό τους και την φυσική ομορφιά τους.

Πρώτος βγήκε ο Ρώμας Σταμάτης με χρόνο 1h26΄57΄΄, δεύτερος και σχεδόν στο νήμα με τον τρίτο, ο Σερβιτόρος Παναγιώτης με χρόνο 1h46΄47΄΄ και τρίτος ο Κατσαρός Μιχάλης με χρόνο 1h46΄49΄΄. Οι μοναδικές γυναίκες που συμμετείχαν και τερμάτισαν στον αγώνα των 13 χιλιομέτρων ήταν η Καμισάκη Μαρία με 2h24΄50΄΄ και η Στρατηγοπούλου Αλεξάνδρα με 3h29΄18΄΄.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στο σύνολο του Άθλου Τζουμέρκων 2011 μετά από 10 χιλιόμετρα raft, 63 χιλιόμετρα ορεινό ποδήλατο και 23 χιλιόμετρα ορεινό τρέξιμο, νικητής αναδείχθηκε ο Τυρολόγος Πέτρος με χρόνο 7h17΄08΄΄. Δεύτερος ήταν ο Καμπουρόπουλος Αλέξης με 7h28΄34΄΄ και τρίτος ο Παπανικολάου Κώστας με χρόνο 8h01΄05΄΄.

Το μεσημέρι της Κυριακής έγιναν οι απονομές στην πάνω πλατεία των Αγνάντων σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, με παραδοσιακή μουσική, πίτες και όλους τους κατοίκους. Στη βράβευση των αθλητών παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Κος Γαρνέλης Μαρίνος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κωνσταντινίδης Βασίλειος και μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου Κος Κοτσιάνης Κωνσταντίνος, Καραγιάννη Ευαγγελή, Καραβασίλη Σταυρούλα, Καπέλης Όμηρος, Χασιάκος Χρήστος. Καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Κοι Δημητρίου Γεώργιος, Κουτσιάφτης Χρήστος, Χαχούλης Δημήτριος και η Αντιδήμαρχος Αηδόνη Σταυρούλα. Επίσης εκεί βρέθηκε και ο πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Αγνάντων Κος Παπακίτσος Κώστας και τα μέλη Κώστας Γεώργιος και Καρύδης Βασίλειος, καθώς και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντιτών Αθήνας Κος Χριστοδούλου Τάκης και η εκπρόσωπος της Αδελφότητας Αγναντιτών Ιωαννίνων Κα. Ζιάβρα Ευαγγελία.
Η γιορτή παραδοσιακής πίτας, η οποία είχε προγραμματιστεί για εκείνη την μέρα, ήταν πρωτοβουλία της Αδελφότητας Αγναντιτών Ιωαννίνων και του Εκπολιτιστικού, Εξωραϊστικού Συλλόγου «Τα Άγναντα», τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Επιμέρους χορηγοί ήταν η εταιρεία Odlo, η εταιρεία Trekking Hellas Ηπείρου, η εταιρεία Natura Pharm με τις κρέμες GEHWOL, η POLO, η Squeezy, το κατάστημα Bike expert. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το περιοδικό «ΚΟΡΦΕΣ», η BN cycling.

Ευχαριστούμε το κέντρο υγείας Αγνάντων και την γιατρό Τζένη Κούρτη, που ήταν σε επιφυλακή για την ιατρική κάλυψη του αγώνα, την εταιρεία Trekking Hellas και ιδιαίτερα τον Κύριο Νικολάου για την οργάνωση του Raft, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Τα Άγναντα», για την οικονομική συμβολή του, το κατάστημα περιπέτειας Fifth Element στα Ιωάννινα για την προσφορά του σε δώρα, τα γλυκά κουταλιού το Μονολίθι και την Κυρία Αγγελική Πλιακοπάνου, για την προσφορά της σε γλυκά, την Κυρία Γιαννάκη Ευαγγελία και το κατάστημά της στο χωριό που προσέφερε τα γλυκά στους αθλητές του ποταμού, τους κριτές και εθελοντές που βοήθησαν με την καρδιά τους για την ολοκλήρωση αυτού του πολύπλοκου και δύσκολου αγώνα.
Δείτε  αποτελέσματα του αγώνα.

Αφήστε μια απάντηση